Saturday, October 17, 2015

KEBAIKAN MEMINUM AIR REVERSE OSMOSIS

AIR REVERSE OSMOSIS


Air Reverse Osmosis (RO) merupakan satu jenis air minuman yang
mengandungi kandungan oksigen yang lebih tinggi dan molekul yang lebih kecil jika
dibandingkan dengan air masak (Matrix Valley Holding, 2002).

Air yang mengandungi oksigen yang lebih banyak adalah penting untuk manusia.
Ini adalah kerana kandungan oksigen di dalam air yang diserap melalui sistem
pencernaan akan memberikan oksigen yang lebih kepada badan untuk meningkatkan
metabolisme dalam badan kita
. Dengan air yang beroksigen, tahap penyerapan vitamin,
mineral dan nutrisi lainnya dalam badan akan menjadi lebih baik. Oksigen dalam air
juga dapat membantu kita meningkatkan fungsi otak sehingga boleh berfikir secara
terbuka dan waspada
 (Matrix Valley Holding, 2002).

Beberapa penelitian termasuk yang dilakukan oleh Alonso (1992) yang
melibatkan atlit-atlit, menunjukkan bahawa dengan meminum air beroksigen akan
meningkatkan kadar oksigen di dalam badan
 dan terus meningkatkan prestasi
pencapaian seorang atlit 
serta memendekkan masa yang diambil untuk pulih dari
keletihan.

Sistem penapisan R.O Coway

Reverse Osmosis adalah satu kaedah penapisan yang digunakan untuk menapis air. 
Biasa digunakan untuk membuat air garam yang boleh diminum, osmosis songsang 
menggunakan daya tekanan kepada pelarut yang berasingan yang dijumpai di dalam air 
(seperti garam). Osmosis songsang membuat air minuman yang selamat dan tulen.


Menyingkirkan Pencemar dan Mineral
Reverse Osmosis menapis daripada bahan pencemar yang berbahaya dan mineral. 

Hasilnya, minum air osmosis songsang adalah satu alternatif yang lebih sihat untuk
meminum air paip.


Bau dan Rasa yang bagus.
Air osmosis songsang menghasilkan bau dan rasa yang lebih baik. Air osmosis 

songsang juga desalinates air (membuang garam) yang menjadikan ia lebih menarik untuk 
minum.


Tiada Bakteria
Penapisan osmosis songsang juga menghapuskan bakteria dari air. Bakteria boleh 

memudaratkan badan, yang boleh menyebabkan penyakit.


Mengurangkan Risiko Mendapat Penyakit dan Penyakit Merbahaya
Klorin, asbestos, raksa dan plumbum telah dijumpai dalam air paip biasa, yang boleh 

membawa kepada penyakit dan penyakit berbahaya. Osmosis songsang membuang 
toksin yang berbahaya ini dan membuat air yang sihat untuk minum.


Badan menghidrat dengan cepat
Oleh kerana proses penapisan, membantu mempercepatkan proses penghidratan air 

dalam badan. Ini adalah berfaedah semasa latihan dan semasa bulan musim panas,.


BEZA AIR R/O COWAY DENGAN YANG LAIN

Terdapat TIGA perkara yang membezakan sistem R/O Coway dengan yang lain:

1. Penapis Reverse Osmosis (R/O) membrane ditempat di peringkat ke-3 daripada 

   6 peringkat penapisan. Normal R/O filter berada pada peringkat kedua terakhir atau terakhir.

2. Dalam sistem R/O coway, terdapat post carbon filter pada peringkat ke-4 penapisan yang 

    mana disini  "Cocunut Essence" di tambah untuk memberi rasa kepada air supaya air 
   tidak berasa payau dan sedap diminum.

3. Di peringkat terakhir penapisan, ceramic filter ditempatkan dalam tangki air suhu biasa bagi 

    mencegah pembiakan mikrob atau bakteria yang boleh merosakkan kualiti air tapisan.

No comments:

Post a Comment